Het Spel

Dé spelregels: lees en leer

Dé spelregels lees en leer - Padel-Planet.nl

Wil je beginnen met padel, maar ben je nog niet bekend met alle regels? Het is van essentieel belang om een goed begrip te hebben van de spelregels voordat je de baan op stapt. In dit artikel zullen we je vertrouwd maken met de puntentelling, het gebruik van de glazen wanden en hekwerk, wat deuce betekent, en de regels rond tie-breaks en services. Na het doornemen van dit blogartikel ben je goed voorbereid om de padelbaan te betreden.

Hoe Werkt Padel? De Essentiële Regels!

Als je al vertrouwd bent met de regels van tennis, heb je al een solide basis voor het begrijpen van ongeveer 90% van de regels van padel. De twee sporten hebben veel overeenkomsten. In de basis draait het bij padel om het overspelen van de bal over het net naar het speelveld van de tegenstander. Wat padel uniek maakt, is het gebruik van de glazen wanden om de bal terug te slaan. Padel wordt altijd gespeeld met vier spelers, wat het spel nog dynamischer en sneller maakt.

Belangrijkste Padel Regels in een Notendop:

 • Een punt begint altijd met een onderhandse opslag.
 • De bal mag slechts een keer de grond raken voordat hij het glazen wand of het hekwerk raakt.
 • De bal mag niet over het hekwerk naar de andere kant worden gespeeld.
 • Het is echter toegestaan om de bal via je eigen glazen wand terug te spelen.
 • Als de bal via de grond de kooi verlaat, wint de speler het punt, op voorwaarde dat de tegenstander de bal van buiten de padelbaan terugslaat.
 • Bij een oneven stand wisselen de teams van speelhelft en krijgen ze een korte pauze.
 • Padel wordt altijd gespeeld in een best-of-three-setsformat.
 • Tijdens deuce (40-40) wordt in officiële padelwedstrijden een ‘Gold Point’ gespeeld.

Padel Puntentelling (net als bij Tennis)

De puntentelling in padel is vrij eenvoudig en lijkt sterk op die van tennis. Volgens de KNLTB Padel wordt er gespeeld in sets, meestal tot zes games. Om een game te winnen, moet een team vier punten scoren. De punten worden aangeduid als “15,” “30,” “40,” en “game.”

Wanneer beide teams 40 punten behalen, wordt “deuce” gespeeld. In dat geval moet een team twee opeenvolgende punten scoren om de game te winnen. Tijdens officiële padelwedstrijden wordt een ‘Gold Point’ (winnend punt) gespeeld.

Padel en dé Service

Hier zien we meteen een opvallend verschil met tennis: bij padel wordt altijd onderhands geserveerd. De serverende speler moet de bal diagonaal over het net slaan naar het servicevak van de tegenstander. De bal moet eerst de grond raken binnen het servicevak van de ontvanger voordat deze wordt gespeeld.

Een foutopslag wordt geroepen als de serverende speler de bal buiten het servicevak slaat of deze niet correct speelt. In dat geval volgt een tweede service. Bij een volgende foutopslag gaat het punt naar de tegenstander.

Tijdens een onderhandse opslag moet de serverende speler zich achter de servicelijn bevinden, met minstens één voet op de grond.

Pro-tip: de bal mag tijdens het serveren (met een stuit) de glazen wand van de lange zijde raken, wat het de tegenstander moeilijker maakt.

Padel en hét glas

Bij Padel zijn er specifieke regels met betrekking tot het glas rondom het speelveld. Hier zijn enkele belangrijke regels met betrekking tot het glas bij Padel:

 • De glaswanden rondom het Padel-veld maken deel uit van het speeloppervlak. Dit betekent dat als de bal de glaswand raakt en vervolgens in het speelveld stuitert, het spel gewoon doorgaat.
 • Bij de service moet de bal eerst de grond raken voordat deze de glaswand raakt. Dit betekent dat je niet rechtstreeks op de glaswand mag serveren.
 • Als de bal het speelveld verlaat door de glaswand, is het punt voor de tegenstander. Het maakt niet uit of de bal eerst de grond raakt voordat hij de glaswand verlaat.
 • Spelers mogen de glaswand gebruiken om de bal te spelen, maar de bal mag niet direct vanaf de glaswand worden gespeeld zonder eerst de grond te raken. Dit betekent dat je de glaswand kunt gebruiken om de bal te laten stuiteren voordat je hem speelt.

Houd er rekening mee dat de regels voor Padel kunnen variëren afhankelijk van de specifieke regels die worden gehanteerd in het land of de faciliteit waar je speelt. Het is altijd een goed idee om de regels te verifiëren bij de plaatselijke Padel-vereniging of de organisator van het evenement waar je aan deelneemt.

Padel en hét net

Misschien heb je weleens gezien dat een speler aan de kant van de tegenstander de bal in het net slaat en daarmee het punt wint. Maar wanneer is het toegestaan om met je padelracket over het net te komen? Wat zijn de specifieke regels?

 • Als de bal via je eigen achterwand wordt geslagen, kun je proberen de bal in het net aan de kant van de tegenstander te spelen, hoewel dit erg lastig is!
 • De bal stuitert via jouw helft en keert met backspin terug naar de helft van de tegenstander.
 • Bij het doorzwaaien na een smash of volley. De bal moet wel eerst de eigen helft raken.
 • Het is niet toegestaan om het net te raken, ofwel met je lichaam of met je racket, want in dat geval gaat het punt automatisch naar de tegenstander.

Padel en hét hek

De padelbaan heeft een uniek ontwerp, met lange zijden gemaakt van hekwerk, dat tijdens een rally gebruikt mag worden. Als je de techniek beheerst en het hekwerk in je strategie kunt verwerken, vergroot je je kansen om punten te scoren. De bal kan namelijk onvoorspelbaar van het hek terugkomen, wat het spel interessant maakt.

 • Tijdens de service moet de bal eerst de grond raken voordat hij het hek raakt. Als de bal eerst het hek raakt, volgt een foutopslag, en wordt de service herhaald of gaat het punt naar de tegenstander.
 • Tijdens de rally mag de bal de grond raken en via het hekwerk worden gespeeld.
 • De bal wordt als uit beschouwd als deze zonder stuit tegen het hek wordt geslagen.
 • De bal mag niet via het eigen hekwerk naar de andere zijde worden gespeeld; in dat geval gaat het punt naar het andere team.
 • Als de bal het speelveld verlaat door het hekwerk boven de glaswand, is het ook een punt voor de tegenstander.
 • Omdat je soms het hekwerk kunt raken, is het verstandig geen sieraden te dragen en geen voorwerpen, zoals padelrackets, door het hekwerk te steken.

Wanneer Speel je een Tie-Break bij Padel?

Bij een stand van 6-6 wordt er in padel een tie-break gespeeld. Een tie-break wordt gewonnen als een team zeven punten behaalt, met een verschil van minimaal twee punten. Dit betekent dat een tie-break kan eindigen met een score van 7-5, maar ook 10-8 of zelfs 20-18 (hoewel dit zeldzaam is).

Wat is een Super Tie-Break bij Padel?

Als de sets 1-1 gelijk staan, kan besloten worden om een super tie-break te spelen. Dit verkort de duur van de wedstrijd. De regels hiervoor zijn hetzelfde als die van een normale tie-break, maar je speelt tot 10 punten met een verschil van twee punten.

Dit vind je misschien ook leuk

Waarom is padel zo populair - Padel-Planet.nl
Het Spel

Waarom is padel zo populair?

De populariteit van padel is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid, niet alleen in Spanje, waar de sport zijn oorsprong heeft,
Introductie Padel voor Beginners - Padel-Planet.nl
Het Spel

Introductie Padel voor Beginners

Padel is een sport die in de afgelopen jaren enorm populair is geworden, en het is niet moeilijk te begrijpen